σαπούνι ελαιόλαδου με χαμομήλι
Ιδανικό για
ευαίσθητες επιδερμίδες, ερεθισμένο δέρμα και για όσους υποφέρουν από
αλλεργίες. Καθαρίζει, ενυδατώνει και περιποιείται την
επιδερμίδα. |
Ƃƍ Συνταγή
1. |
Ελαιόλαδο |
450γρ |
2. |
Έλαιο
καρύδας |
200γρ |
3. |
Φοινικέλαιο |
100γρ |
4. |
Καστορέλαιο |
100γρ |
|
|
|
5. |
Καυστική
σόδα ( ΝαΟΗ, υδροξείδιο νατρίου) |
119γρ |
6. |
Αποσταγμένο
νερό |
223γρ |
7. |
΄Εγχυμα
χαμομηλιού |
100γρ |
Ƃƍ Οδηγίες παρασκευής
* Απαραίτητος εξοπλισμός: α. κατσαρόλα
ανοξείδωτη, β. δύο πλαστικά δοχεία που να αντέχουν σε θερμοκρασία ή γυάλινα ή
ανοξείδωτα, γ. θερμόμετρο, δ. ζυγαριά ακριβείας, ε. ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα, ζ. stick blender, η. καλούπι σιλικόνης ή
ξύλινο (το ξύλινο θα πρέπει να επενδυθεί με λαδόκολλα), θ. πετσέτες ή πανιά.
* Για την προστασία μας φοράμε γάντια, γυαλιά, μάσκα
και μακρυμάνικη μπλούζα.
* Απομακρύνουμε παιδιά και κατοικίδια από τον χώρο παρασκευής.
* Ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς.
Βήμα 1.
έγχυμα χαμομηλιού
Σε ένα κ.γ. αποξηραμένο χαμομήλι ρίχνουμε ένα φλιτζάνι
καυτό αποσταγμένο νερό. Μετά από 10-15 λεπτά το σουρώνουμε και ζυγίζουμε 50γρ.
Βήμα 2.
διάλυμα καυστικής σόδας
Ζυγίζουμε την σόδα σε
πλαστικό ή γυάλινο δοχείο. Ζυγίζουμε το
νερό σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο που να αντέχει σε θερμοκρασία και διαλύουμε την σόδα στο νερό (πάντοτε την σόδα στο νερό και ποτέ αντίστροφα). Η
αντίδραση της καυστικής σόδας με το νερό είναι εξώθερμη με αποτέλεσμα το
διάλυμα να ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία. Αυτή η διαδικασία καλό είναι να γίνει σε
εξωτερικό χώρο, γιατί οι υδρατμοί που δημιουργούνται με την ανάμιξη δεν πρέπει
να τους εισπνεύσουμε, ούτε να έρθουν σε επαφή με τα μάτια.
Βήμα 3.
ζεσταίνουμε τα λάδια
Αφού ζυγίσουμε τα λάδια, τα ζεσταίνουμε στην
κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας. Προτού αρχίσουμε να ζεσταίνουμε τα λάδια καλό
είναι να περιμένουμε να κατέβει η θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής
σόδας στους 50-55°C,
επειδή το μίγμα των λαδιών ανεβάζει αρκετά γρήγορα θερμοκρασία.
Βήμα 4.
ανάμιξη λαδιών και διαλύματος καυστικής
σόδας
Όταν τα μίγματα της σόδας
και των λαδιών φτάσουν τους 40-45°C
προσθέτουμε το διάλυμα της σόδας στα λάδια και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά
με κουτάλα. (Η θερμοκρασία των λαδιών και η
θερμοκρασία του διαλύματος της καυστικής σόδας θα πρέπει να είναι ίδιες).
Προτού χρησιμοποιήσουμε το stick blender για
να επισπεύσουμε την διαδικασία , προσθέτουμε το έγχυμα του χαμομηλιού.
Βήμα 5.
σημείο πήξης (trace)
Κτυπάμε το μίγμα με
το stick blender μέχρι
να αρχίσει να πήζει. Στο σημείο αυτό (που ονομάζεται trace), εάν πάρουμε λίγο από το μίγμα με μια
κουτάλα και το χύσουμε στην επιφάνεια, θα παραμείνει για λίγο στην επιφάνεια
και μετά θα ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα. Το μίγμα είναι έτοιμο να
καλουπωθεί.
Βήμα 6.
καλούπωμα
Χύνουμε το σαπούνι στο καλούπι. Σκεπάζουμε το καλούπι με
ένα χαρτόνι και ρίχνουμε παλιές πετσέτες ή πανιά για να διατηρήσουμε την
θερμοκρασία.
Βήμα 7.
κόψιμο σε πλάκες και ωρίμανση
Ξεκαλουπώνουμε το σαπούνι σε 24 ώρες αφού έχει
στερεοποιηθεί. Το κόβουμε σε πλάκες, με την βοήθεια μαχαιριού ή σπάτουλας και
το αφήνουμε να ΄΄ωριμάσει΄΄ για 4 – 6 εβδομάδες σε μέρος που αερίζεται χωρίς
υγρασία. Το σαπούνι είναι πλέον έτοιμο να
χρησιμοποιηθεί.
Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.